Åpne nyhetsbrevet i din nettleser Ønsker du ikke motta flere nyhetsbrev? Meld deg av
&nsbp;
KA Informasjon til gravplassforvaltningene tirsdag 04. februar 2020
&nsbp;

Til gravplassforvaltningene

Gjenbruk av konserverte kistegraver og aktuelle prosjekter

I forbindelse med at Franzefoss Mineral AS gav ut brosjyren Av jord er du kommet til jord skal du bli ønsker vi å komme med noen supplerende kommentarer.

Metoden som beskrives har betegnelsen Terra Balance System. Dette er den samme metoden tidligere ble tilbudt gjennom firmaet Nomias, og som da ble omtalt som Kalking av konserverte graver.

Vi minner om Kirke- og kulturdepartementet i rundskriv V-18N-2008, om plastgraver, beskriver flere metoder enn bare kalking som kan benyttes ved gjenbruk av konserverte plastgraver. Her nevnes følgende:

  • Forbud mot gravlegging av kister med fortsatt åpning for gravlegging av urner
  • Redusert jordoverdekning (som gjelder for alle graver etter 2012)
  • Oppfylling av gravfelt
  • Injisering av ulesket kalk

De tiltakene som er relevante for plastgraver synes også å være aktuelle for konserverte leirgraver.

Gravferdsmyndigheten lokalt har ansvaret for at gravplassene forvaltes med orden og verdighet og i samsvar med gjeldende bestemmelser, jf. gravferdsloven § 3 første ledd. Dette omfatter også vurderinger og avgjørelser knyttet til gjenbruk av graver.

Relevante prosjekter

Vi innser at problematikken omkring gjenbruk av graver i noen tilfeller kan være krevende der den enkelte kirkeverge og gravplassarbeider står overfor vanskelige avgjørelser. KA har derfor besluttet å dra i gang prosjektet Når er det greit å gjenbruke kistegraver? som er finansiert av Barne- og familiedepartementet. Formålet med prosjektet er å utvikle ressursmateriell/veileder til bruk for gravferdsforvaltningene for å kunne gjøre kvalifiserte valg om gjenbruk av kistegraver. Arbeidet tar utgangspunkt i gravferdsforskriften § 12.

Metodisk vil en innledningsvis gjennomføre en spørreundersøkelse overfor alle gravplassforvaltningene i Norge for å kunne danne seg et bilde av hvor utbredt problemet med ikke tilstrekkelig nedbrutte graver er, både i frekvens og i geografisk utbredelse.

Med bakgrunn i kartleggingen vil en gjennomføre dybdeintervjuer i med gravplassforvaltninger i de områdene som har dokumentert de største utfordringene.

Prosjektet vil munne ut i en veileder hvor en søker å finne «best praksis» i møte med aktuell problemstilling. Her vil en definere mulig handlingsrom for gjenbruk av kistegraver innenfor gjeldende lovverk, etikk og HMS regelverk.

Eirik Stople, KA, er prosjektleder og vil i prosjektet samarbeide med gravplassrådgiver Åse Skrøvset, Norges kirkevergelag, fagforeninger, samt andre aktuelle samarbeidspartnere.

Samtidig ønsker vi å informere om at prosjektet Egnet jord til kistegraver nå er i gang. Prosjektet finansieres og styres av gravplassmyndighetene i de seks største kommunene i landet, samt KA og Gravplassrådgiver. Norsk institutt for bioøkonomisk forskning (NIBIO) er tildelt ansvar for det faglige opplegget og praktisk gjennomføring av prosjektet.

Hensikten med prosjektet er å utvikle kunnskap for å gjøre kvalifiserte valg for masseoptimalisering ved opparbeiding av nytt gravplassareal. I første omgang gjennomføres det et forprosjekt som vil kunne gi tilgjengelig kunnskap om temaet allerede i løpet av inneværende år.

Randi Moskvil Letmolie
direktør, KA

Åse Skrøvset
Gravplassrådgiver

Vennlig hilsen
KA
&nsbp;
© KA
Postadr.: Postboks 1034 Sentrum, 0104 Oslo – Besøksadr.: Rådhusgt. 1–3, 0151 Oslo
Telefon: 23 08 14 00 – E-post: ka@ka.noFølg KA på Facebook
KA
Du er registrert som mottaker av dette nyhetsbrevet med e-postadressen .
Om du ikke ønsker å motta flere nyhetsbrev kan du melde deg av her .